Hoppas

En soft helg. 55 års kalas igår och mys söndag idag.
Försäljning idag också. Imorgon vardag med job och skola för vissa.
Läsning för mig.
Ska läsa vad för regler och så det är om hobyverksamhet. När man ska börja betala skatt osv och när hobbyverksamhet kan börja klassas som företegande osv. Någon som är insatt i det? Skulle så gärna vilja starta en webshop men vet inte riktigt vart jag ska börja. Tänkte ha det som hobbyverksamhet först kanske för att få ett litet kapital för att starta företaget. Frågan är vad som är bäst isåfall. Aktiebolag, handelsbolag osv. Mycket funderingar och lite kunskap. Har tid att få fart på det dock då jag är mammaledig. Blir det mycket fart på den kan jag jobba halv vecka och vara föräldraledig halv vecka. ;) Jaja vi får se hur det går. Ska läsa på lite först.
Hoppas eran vecka blir bra.
Kramar

Kommentarer
Postat av: Annica

Ska Du driva det som hobby så ska det inte finnas något vinstsyfte i verksamheten. Alltså Du ska inte tjäna pengar på hobbyn.

Men i Ditt fall är det nog tal om vanlig näringsverksamhet. Till att börja med ska Du nog börja med "enskild firma". Den registras på Ditt personnummer. Man ansöker hos Skatteverket om F-skatt. Det är kostnadsfritt. Där väljer man också hur man vill redovisa sin bokföring och moms. Som näringsidkare är Du momsredovisningsskyldig (för de flesta varor och tjänster). Det betyder att Du för Din försäljning måste betala 25 % moms (om det inte gäller mat eller böcker, då gäller annan procentsats) samtidigt som då får tillbaka momsen på de inköp Du har för att driva företaget, tex inköp varor, telefon, bredband, porto och dylikt. Vid årets slut gör man sedan ett årsbokslut och kommer fram till ett resultat (vinst eller förlust). Det är på detta man sedan betalar skatt. Enkelt brukar man säga att 50% av resultatet försvinner i skatt (oftast blir det lite lägre skatt men just för enkelheten skull och för att inte ge företagaren falska förhoppningar om ett bättre resultat). När man sedan driver det som enskild firma måste man ju även i inkomstdeklarationen deklarera för sin "vanlig inkomst" (arbetet). Om man i förväg tror att man kommer göra vinst kan man till Skatteverket lämna in en preliminär inkomstdeklaration när som helst på året. Man fyller i hur stor omsättning (försäljning före moms) man tror på samt resultatet (vinst/förlust). Då räknar Skatteverket ut en "Preliminär skatt" som man betalar en gång per månad. Lite bättre att dela upp det månadsvis än att få en stor smäll en gång om året? Det är valfritt. Handelsbolag är det väldigt få som driver idag. Aktiebolag kan man bilda när man har lite högre omsättning (uppåt 800000-1000000 kr). Skillnaden mellan aktiebolag och enskild firma är att Du som aktieägare inte blir personligt skyldig om företaget skulle börja gå så dåligt att det går i konkurs. Har Du som aktieägare bara sett till att bokföringen är i sin ordning och att företaget gjort allt i sin makt för att komma "på fötter" så är det företaget som blir skyldig. I aktiebolag måste Du om Du vill ha lön betala in arbetsgivaravgift och skatt till Skatteverket. I enskild firma kan Du plocka ut pengar från bankkontot när Du vill och sedan bokas det som "Eget uttag".



Jaha, det här blev ju en hel uppsats. Men om Du behöver hjälp så vet Du var jag finns.



Jag har webshop via Fortnox, en enkel variant och inte så dyr, bara 334 kr/kvartal.



Ha det!



/Annica

2012-01-30 @ 15:45:40

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0